Op 19 november mochten we tientallen rundveehouders ontvangen in Tielt voor een speciale studiedag. We verzamelden met adviseurs en experts voor wat een boeiende voormiddag werd, vol kennisdeling, waarbij iedereen met de nodige praktijkgerichte inzichten weer huiswaarts keerde.
Eddy Decaesteker (Inagro) opende met een presentatie over het belang van jongvee opfok en hoe een melkveebedrijf zo kan investeren in de toekomst. Door de juiste streefdoelen voorop te stellen en hier systematisch naartoe te werken, leg je als veehouder de fundamenten voor een toekomstbestendige en rendabele veestapel.
Daarna was het de beurt aan Oscar Capoen (VDS), die de deelnemers meenam in de wereld van vitamines, mineralen en additieven. Hij legde uit welke nutriënten cruciaal zijn en welke eerder optioneel. Het was Koen De Bleecker (DGZ) die de voormiddag afsloot, met een sessie over de relatie tussen rantsoenbeheer en vruchtbaarheid. Hij benadrukte dat niet alleen de rantsoensamenstelling, maar ook een doordacht management tijdens de transitieperiode essentieel is om de vruchtbaarheid en productiecapaciteit van hoogproductieve koeien op peil te houden.
Na het voeden van onze hersenen en kennis, was het tijd voor een broodjeslunch. De uitwisseling van ervaringen tussen veehouders, experten en adviseurs zorgde voor nieuwe ideeën en inspirerende contacten.
Bij Leievoeders-Cibus willen we met deze studiedagen veehouders blijvend ondersteunen in hun groei en ontwikkeling. De positieve reacties en het enthousiasme van de deelnemers bevestigen dat er een grote behoefte is aan praktijkgerichte kennisdeling. Wij kijken alvast uit naar de volgende editie!