Wat is expanderen en waarom doen we dit bij onze varkensvoeders?
11-01-2023

Wat is expanderen en waarom doen we dit bij onze varkensvoeders?

Expanderen wordt vaak vergeleken met het maken van pop corn.

Bij expanderen worden de grondstoffen in een “expander” gebracht. Deze expander is taps of kegelvormig gebouwd. Door deze vernauwing stijgt de druk in het grondstoffenmengsel, en tegelijkertijd wordt er ook stoom toegevoegd. De stijging van zowel de druk als de temperatuur zorgt ervoor dat de ingebrachte grondstoffen ontsloten worden : het zetmeel is beter beschikbaar, de vertering van eiwitten verbetert, de smakelijkheid neemt toe waardoor ook de voederopname verhoogt en de diergezondheid verbetert. Daarenboven kunnen micro-organismen zoals Salmonella deze behandeling niet overleven.

Het resultaat van dit proces is een geëxpandeerde korrel of expandaat, na de behandeling in de expander worden hieraan nog hittegevoelige stoffen (vitamines, vloeistoffen, …) toegevoegd.

Daarnaast worden ook aparte expandaten aangemaakt. Dergelijke expandaten zijn unieke combinaties van geselecteerde granen. Ze worden als kruimel toegevoegd als onderdeel van een volledig voeder.  Deze kruimels in het meel zorgen voor betere loopeigenschappen en zo wordt brugvorming in de silo of in de voederbak vermeden. Naast de eerder beschreven nutritionele voordelen heeft een expandaat ook enkele extra eigenschappen : het is beter oplosbaar dan meel of een geperste korrel, het valt beter uit elkaar in de maag en verblijft er ook langer. De maagsappen kunnen er dus langer op inwerken en de maag wordt trager leeg gemaakt, dit zorgt voor een betere voorvertering. Bij startervoeders beperkt dit de kans op diarree, bij oudere dieren worden minder maagzweren vastgesteld.

De combinatie van betere technische resultaten en een verbeterde gezondheid van de dieren wordt dagelijks bewezen. Wij zijn dan ook overtuigd van de vele voordelen van het expanderen en daarom worden alle korrels en kruimels van zowel de varkens- als de pluimveevoeders op onze site in Waregem door een expander geproduceerd.

 

*afbeelding: expander op onze vestiging in Waregem