Prestarter voor vleeskuikens
06-01-2023

Prestarter voor vleeskuikens

De eerste week van een kuiken is cruciaal voor de gezondheid, het welzijn en de latere technische prestaties. Een goede start wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals temperatuur, ventilatie, waterkwaliteit, voeder, …

Eén van de belangrijkste aspecten in de eerste levensweek van het kuiken is het voldoen aan de behoeftes voor het vers uitgekomen kuiken. Omdat het kuiken na het uitkippen moet overschakelen van energievoorziening via de eierdooier naar energievoorziening via koolhydraten, is het belangrijk dat deze dieren vanaf de start voorzien worden van een goed, uitgebalanceerd voeder. Deze overgang in vertering zorgt voor beduidende wijzigingen in de grootte, morfologie en functie van de darmen.

Opdat de kuikens zouden kunnen genieten van een positieve ontwikkeling, is het meteen verkrijgen van het juiste voeder noodzakelijk. Dit vergroot de kans op een snellere voederopname en draagt op zijn beurt bij tot een vlotte start. De opname van vast voedsel stimuleert eveneens de vertering van de dooierrest, het sluiten van de darmbarrière en de ontwikkeling van de darm. 

 

HET GEBRUIK VAN EEN PRESTARTERVOEDER HEEFT VERSCHILLENDE VOORDELEN: 

 

  • betere opstart van de vleeskuikens
  • betere ontwikkeling van maagdarmapparaat
  • betere ontwikkeling van darmflora
  • betere ontwikkeling van immuniteit
  • betere thermoregulatie

Om hierop in te spelen, heeft Leievoeders M 40 PRESTARTER KRUIMEL ontwikkeld. Een uitgebalanceerd voeder, gemaakt met smakelijke en goed verteerbare grondstoffen, met een aantal specifieke eigenschappen.

  1. Goed verteerbare eiwitbron: in de prestarter kruimel wordt een aandeel sojaschroot vervangen door een andere, beter verteerbare eiwitbron. Tijdens de eerste levensdagen is de darm in volle ontwikkeling, waardoor de eiwitvertering nog niet optimaal verloopt. Een beter verteerbare eiwitbron zorgt ervoor dat het kuiken de aangeboden eiwitten maximaal kan benutten. 
  2. Haver is een goede bron van onoplosbare vezels voor vleeskuikens. Deze voedingsvezels kunnen helpen de micro-organismen in de darm en het immuunsysteem in goede balans te brengen en te houden. De vezel in de prestarter stimuleert de ontwikkeling van de spiermaag.
  3. Probiotica: bij uitkomst is er nog geen darmflora aanwezig. Deze ontwikkelt zich echter snel in de eerste dagen na uitkomst. De darmflora speelt een cruciale rol in de darmgezondheid en de vertering. Toevoegen van probiotica, specifiek ontwikkeld voor pluimvee, zal het kuiken helpen om snel een gebalanceerde microflora te verkrijgen en draagt bij aan de bescherming tegen pathogenen.

 

GEBRUIK

 

  • 30 g M 40 PRESTARTER KRUIMEL per kuiken op kuikenpapier
  • 20 à 45 g M 40 PRESTARTER KRUIMEL per kuiken in de voederpannen.