Wat is expanderen en waarom doen we dit bij onze pluimveevoeders?
12-01-2023

Wat is expanderen en waarom doen we dit bij onze pluimveevoeders?

Expanderen wordt vaak vergeleken met het maken van pop corn.

Bij expanderen worden de grondstoffen in een “expander” gebracht. Deze expander is taps of kegelvormig gebouwd. Door deze vernauwing stijgt de druk in het grondstoffenmengsel, en tegelijkertijd wordt er ook stoom toegevoegd. De stijging van zowel de druk als de temperatuur zorgt ervoor dat de ingebrachte grondstoffen ontsloten worden : het zetmeel is beter beschikbaar, de vertering van eiwitten verbetert, de smakelijkheid neemt toe waardoor ook de voederopname verhoogt en de diergezondheid verbetert. Daarenboven kunnen veel micro-organismen deze behandeling niet overleven.

Het resultaat van dit proces is een geëxpandeerde korrel of expandaat, na de behandeling in de expander worden hieraan nog hittegevoelige stoffen (vitamines, vloeistoffen, …) toegevoegd.

Naast de eerder beschreven nutritionele voordelen heeft een expandaat ook enkele extra eigenschappen : het is beter oplosbaar dan meel of een geperste korrel, het valt beter uit elkaar in de maag en verblijft er ook langer. De maagsappen kunnen er dus langer op inwerken en de maag wordt trager leeg gemaakt, dit zorgt voor een betere nutriëntenverteerbaarheid. Er is minder kans op onverteerd eiwit in de dikke darm, en dus minder kans op fermentatie en op de ontwikkeling van coli of clostridium.

De combinatie van betere technische resultaten en een verbeterde gezondheid van de dieren wordt dagelijks bewezen. Wij zijn dan ook overtuigd van de vele voordelen van het expanderen en daarom worden alle korrels en kruimels van zowel de varkens- als de pluimveevoeders op onze site in Waregem door een expander geproduceerd.

 

 

*afbeeldingexpander op onze vestiging in Waregem